Blog

Torna el diamant negre gastronòmic: la tòfona d’hivern

La temporada de la tòfona d’hivern 2017 acaba de començar. Del 15 de novembre al 15 de març de 2018, apunta’t a fer una sortida tofonaire (mínim 4 persones) i descobreix una de les experiències gastronòmiques més apassionants!

Saps quina olor fa la terra que veu créixer les tòfones?

Les terres de l’oli i del vi de la Conca de Barberà i Les Garrigues tenen una llarga història de famílies tofonaires. Els últims anys, el tresor més preuat de la gastronomia ha tornat amb força i s’augura un futur espectacular en qualitat de la mà de tofonaires professionals i equips de recerca. Des d’Olea Soul t’organitzem una sortida tofonaire des d’ara i fins a mitjans de març.

Per a més informació: info@oleasoul.com o emplena el formulari de contacte

Ganivet tofonaire per a desenterrar la tòfonagossos tofonairestòfona negraGos tofonaire desenterrant una tòfona a les Garrigues

Tuber melanosporum, llatí per tòfona negra, es comença a recol·lectar a partir del 15 de novembre i fins al 15 de març. De gran valor i versatilitat gastronòmics, les tòfones creixen silvestres en antics camps d’avellaners i en alzinars o en plantacions ecològiques controlades d’alzines inoculades.

Els tofonaires professionals, equipats amb les eines adequades, surten a “caçar” tòfones amb gossos entrenats per a tal fi. Veure treballar tofonaire i gos, intentar captar el llenguatge sovint subtil dels qui fan un gran equip és una autèntica experiència. Si ets dels qui, com nosaltres, frisen per anar a collir bolets, desenterrar una tòfona que ha estat prèviament assenyalada pel gos tofonaire desperta tanta adrenalina com endinsar-te sota el boix més atapeït i trobar una magnífica rovellonera. I quan la tens entre les mans, no pots deixar d’olorar i embriagar-te de les seves aromes persuasives i complexes.

Vinyes a les GarriguesVinyes a la Conca de BarberàVinyes a les GarriguesCeller a les Garrigues

Durant la sortida tofonaire, és inevitable no adonar-nos que som en plena terra de vinyes i vi. No podem marxar de la Conca de Barberà i de Les Garrigues sense conèixer alguns dels projectes vitivinícoles que enriqueixen l’ànima i les taules d’aquestes terres a través dels seus vins. Vinyes, oliveres i alzinars conviuen en aquestes terres de secà tan singulars i poc conegudes.

Ou 2a baixa", palles i beixamel tofonadagelat de falsa stracciatella i xocolata al 70%

Per als foodies més exigents, l’experiència tofonaire no pot acabar sense un menú de degustació de la tòfona. Beixamels i mantegues tofonades de textures vellutades o cremes que introdueixen altres productes de temporada com els calçots. Les vàries combinacions que fa la nostra xef local per excel·lència segur que no deixen cap paladar indiferent.

 

Per a més informació i reserves: info@oleasoul.com o emplena el formulari de contacte

Dóna un cop d’ull a les altres propostes del blog