Blog

Campanya de l’oli 2015: activitats de collita a Les Garrigues

La temporada 2015-2016 de collita de l’oliva ja s’ha acabat, però a partir d’octubre d’aquest 2016, tornarem a oferir experiències relacionades amb la collita i l’oli nou. 

Ben entrat el novembre i des del magnífic poble oleícola de La Granadella, al sud-oest de la comarca de Les Garrigues, arriba el punt més àlgid de les activitats d’oleoturisme. Donem el tret de sortida a la 2a edició de la “Immersió al Món de l’Oli”.

Per a més informació: info@oleasoul.com o emplena el formulari de contacte

 

Oleoturisme a La Granadella (Les Garrigues)Olives arbequines verolades

Estem en plena collita i als pobles garriguencs hi ha un constant anar i venir del tros cap als molins. Les oliveres s’albiren magnífiques amb les olives arbequines que verolen a diferent ritme.

Des d’ara i fins a mig gener, els dissabtes comencen a bullir d’activitats relacionades amb la cultura de l’oli i l’aprenentatge sobre aquest producte essencial en la cuina catalana.

Collita tradicional de l'oliva a Les Garrigues
_DSC8262

És el moment de l’any per experimentar una collita de l’oliva de la manera tradicional. Estendre les borrasses és una feina d’equip i tot un art.

Cada família té una forma particular de posar-les i treure-les, i a vegades aquest tema esdevé centre d’autèntics debat

Collita tradicional garriguenca amb rasquetaPentinant oliveres amb la rasqueta

Amb les rasquetes, que ara són de plàstic i antany eren de ferro, es pentinen les branques, en un exercici rítmic però curós per evitar fer malbé l’olivera.

Dinar al tros a base de productes locals
Paratge de l'Ermita

Anar al tros obre la gana i és l’oportunitat perfecta per tastar productes com el corder a la brasa que prové de ramats locals, o les arengades,

que no faltaven mai a les taules garriguenques. I no oblidem el famós brou de carn ben calent de l’Hotelet.

Si fa bo, res millor que dinar a fora. I si fa més fresca, l’estufa de llenya de l’Ermita serà la nostra aliada.

Primer filtre per separar la part vegetal de les olives
Oli d'oliva acabat de fer

Arribem al molí de la cooperativa amb les olives acabades de collir i comencem a ser testimonis de primera línia del singular procés de fer suc d’oliva. L’oli del raig és l’autèntic protagonista d’aquestes setmanes. D’aromes intenses i captivadores que ens transporten a records d’infantesa i berenars de pa amb oli.

Premsa i cofins d'espart a l'antic molí de la Cooperativa de La GranadellaMoles de pedra del molí antic

A la cooperativa de La Granadella també s’hi conserva l’antic molí, que actualment s’ha rehabilitat i ha passat a formar part de la Xarxa Territorial del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya  (mNACTEC).

Tast tècnic d'olis d'olivaTast tècnic comparatiu d'olis d'oliva

La cirereta del pastís, després de pentinar oliveres, veure com es produeix l’oli i aprendre com es feia antigament, és el tast comparatiu d’olis. Amb les copes professionals de color blau i els vidres de rellotge perquè no s’escapin les aromes, aprendrem a olorar, tastar i, sobretot, a distingir l’oli d’oliva verge extra de qualitat del que no ho és.

 

L’Ignasi Revés, escriptor que té un peu entre Reus i Sarroca de Lleida, ha escrit un article a la revista Experiències (Descobrir, Sàpiens Publicacions) sobre tota l’activitat de collir olives a la Granadella, a les Garrigues: Clica aquí per llegir l’article

 

I aquí tens el cartell de l’experiència d’Immersió al Món de l’Oli

Oleoturisme a la Granadella 2015

Aquesta activitat oleoturística es pot fer durant els dissabtes de la campanya de l’oliva, de mig novembre a mig gener.

I si véns de més lluny, aprofita el cap de setmana per a continuar el diumenge aquesta immersió al món de l’oli amb una visita al Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya o amb diferents rutes a peu i en Burricleta per descobrir els paisatges de secà i el patrimoni de la pedra seca.

Per a reserves: escriu a info@oleasoul.com o emplena el formulari de contacte

Dóna un cop d’ull a les altres propostes del blog